Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Agata Jędraszczak: Na Wyspie Młyńskiej będzie pysznie [Blogger Food Festival]

Paweł Kaniak
Paweł Kaniak
Agata Jędraszczak pisze na swoim blogu, że z wykształcenia jest prawnikiem, jednak to w kuchni znalazła „swoje miejsce”
Agata Jędraszczak pisze na swoim blogu, że z wykształcenia jest prawnikiem, jednak to w kuchni znalazła „swoje miejsce” Dariusz Bloch
25 maja zapraszamy na Wyspę Młyńską, gdzie odbędzie się Blogger Food Festival. W oczekiwaniu na wielkie święto kucharskie w Bydgoszczy, rozmawiamy z Agatą Jędraszczak, która prowadzi blog kulinarny „Kuchnia Agaty”, gotuje w programach telewizyjnych i jest autorką książki „Dieta Agaty”.

W ramach Blogger Food Festival odbędzie się konkurs, którego uczestnicy będą przygotowywać dania, a ich rywalizację obejrzymy na żywo. Tłumy gości patrzą na ręce, komentują, pytają. Dochodzi też szybka praca na czas. Czy trudno jest gotować w takich warunkach?
Nie odkryję Ameryki mówiąc, że najłatwiej i najprzyjemniej gotuje się we własnej kuchni, gdy znamy miejsce każdego słoiczka na przyprawy i każdej łyżeczki. Na pewno też najtrudniejsze jest gotowanie w plenerze, na żywo. Choć wiem, że kuchnia na Wyspie Młyńskiej przygotowana będzie wzorowo, zawsze zdarzają się (szczególnie w tak stresującej sytuacji, jaką jest bez wątpienia konkurs kulinarny) sytuacje nieprzewidziane i w ostatniej chwili okaże się, że gdzieś zaginął lejek lub trzepaczka. Patrzą nam na ręce często dziesiątki oczu. Jestem jednak przekonana, że będą to spojrzenia życzliwe i wszyscy będą bloggerów dopingować.

Oceniać ich będą kulinarne sławy, m.in. Robert Makłowicz oraz kilku szefów restauracji. Ekspertów niełatwo będzie zadowolić. A czy przeciętny Polak jest bardzo wymagający jeśli chodzi o kuchnię? Trudno jest spełnić nasze wymagania smakowe?
Zarówno w kwestii gustów kulinarnych, jak i wyrobienia smaku trudno generalizować. Na pewno możliwość podróżowania, dostęp do Internetu czy mnogość kanałów z programami o gotowaniu sprawiły, że Polacy coraz więcej wiedzą o dobrej kuchni, chętniej eksperymentują i szukają nowych smaków. Jest jednak cały czas spora grupa „klasycznych smakoszy”, którym nie w głowie wegańskie „tofucznice” i zielone koktajle.

Zapisz się na pokaz kulinarny Roberta Makłowicza podczas Blogger Food Festival


Co wybierają ci klasyczni smakosze?

Najbardziej docenią to, co znają z maminej kuchni: dobry kotlet schabowy z kością, mizerię i ziemniaki do kompletu. Absolutnie tego nie krytykuję, każdy tak w życiu, jak i w kuchni ma prawo do swoich wyborów, bo jedzenie musi sprawiać przyjemność. Tylko taka różnorodność w podejściu do gotowania sprawia, że kuchnia (także ta typowo polska) ciągle się rozwija i każdy może w niej znaleźć idealne dla siebie dania.

Jakie są obecne trendy kulinarne? Może wśród bloggerów panuje jakaś moda i podczas Blogger Food Festival na Wyspie Młyńskiej będą przygotowywane konkretne potrawy. Czego można się spodziewać?
Wydaje mi się, że jest tyle stylów gotowania, ilu kucharzy w kuchni. Każdy ma inny gust, inną estetykę i smak. To sprawia, że gotowanie to wręcz magia, bo z tych samych składników wyczarować można absolutnie różne dania. Sądzę jednak, że są trendy, które będą się przewijać. Może będzie to ukłon w stronę lżejszych wersji klasycznych dań? Stawiałabym też na użycie przez bloggerów produktów z naszego regionu i tych, na jakie sezon trwa w najlepsze. Może zobaczymy oryginalne użycie truskawek, szparagów czy innych nowalijek? Jedno jest pewne, na pewno będzie pysznie!

Blogger Food Festival to będzie prawdziwa bitwa na noże! [ZOBACZ WIDEO]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo