Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gęsina wraca na stoły? Okoliczne restauracje biorą udział w specjalnej akcji

Radosław Łączkowski
Radosław Łączkowski
Pieczona gęś
Pieczona gęś Pixabay
Wiele krajów na świecie może pochwalić się tradycyjnymi posiłkami. Do takich należy sushi, pizza, tacos czy hakarl (islandzkie danie z mięsa rekina). Wydaje się, że w Polsce miano kultowego jedzenia należy do kotleta schabowego, ale konkuruje z nim trochę zapomniana w ostatnim czasie gęś.

Gęś była bardzo popularna w XVIII i XIX wieku, ale z czasem zniknęła z rodzimych stołów. Jednak zdecydowano się na odtworzenie tej polskiej, kulinarnej tradycji. Tym bardziej, że najpopularniejsza odmiana gęsi została wyhodowana w naszym regionie, a konkretniej w Kołudzie Wielkiej. Z tego powodu od 2009 roku trwa kampania „Kujawsko–pomorska gęsina na św. Marcina”. Przed nami kolejna edycja, na którą szykuje się część lokalnych restauracji.

U nas dania z gęsi są w menu cały rok, to wręcz nasza specjalność. Możemy powiedzieć, że zainteresowanie tym mięsem jest bardzo duże. Tym bardziej w dniach 11–13 listopada, jest to dla nas najlepszy okres w całym roku. Żeby urozmaicić te obchody, organizujemy 12 listopada wieczorną imprezę z gęsią w muzycznym towarzystwie. Warto zaznaczyć, że gęsina znajduje się u nas już od ponad 20 lat. Oczywiście, że za większą liczbą klientów stoi również odpowiedzialność, ale jeśli chodzi o zaopatrzenie to mamy wszystko. Zaczynając od wątróbek, przez piersi i półgęski, a kończąc na całej gęsi - poinformowała nas Restauracja Ostromecka

Jak można sprawdzić na stronie restauracji, propozycja jest bardzo szeroka. Oto wybrane propozycje:

  • wątróbka gęsia smażona z jabłkami, cebulą i żurawiną – 19 zł
  • pierożki z gęsiną – 21 zł
  • gołąbki z gęsiny – 27 zł
  • półgęski w całości – 16 zł
  • gęś pieczona w całości, faszerowana jabłkiem i majerankiem – 260 zł

Na obchody dnia św. Marcina przygotowuje się też restauracja Scoria. - Rozpoczynamy w Dzień Niepodległości, ale nie wiemy na jak długo dania z gęsi zostaną na naszej karcie. Wcześniej były z nami aż do końca roku szkolnego, szczególnie w okresie świątecznym. Łącznie przygotowaliśmy trzy dania. Na przykład zupa zrobiona na wywarze z gęsi z dodatkiem kluseczek dyniowych, tapioki i pierożków jest u nas od początku. Wręcz stała się takim naszym symbolem. Śmiało mogę stwierdzić, że ludzie są jej spragnieni - zdradził nam Sławomir Lemieszewski.

Restauracja Scoria z okazji akcji Gęsina na św. Marcina przygotowała trzy pozycje:

  • Zupa na wywarze z gęsi wraz z kluskami dyniowymi i sokiem z marchwi – 49 zł
  • Udko z gęsi z puree marchwiowym i emulsją tymiankową – 88 zł
  • Pierogi z gęsią i oliwą z czosnku niedźwiedziego – 68 zł

My w związku z nadchodzącym dniem św. Marcina zaobserwowaliśmy większe zainteresowanie. Niestety, nie mamy odniesienia z poprzednimi edycjami akcji, ponieważ jesteśmy na rynku dopiero 2,5 roku. Żeby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów planujemy dedykowane materiały o gęsinie, które będzie można zobaczyć na naszej stronie internetowej, jak i na Facebooku. Dania z gęsi pojawią się w naszym menu już 10 listopada. Rozpoczęliśmy „przymiarki” do wypiekania rogali marcińskich, ale jeśli chodzi o gęsinę, to ze względu na dostępność na rynku musieliśmy ograniczyć się do sprowadzenia tylko gęsich nóg - przyznało z kolei Bistro Pod Papugami.

Dzień św. Marcina zbiega się w czasie ze Świętem Niepodległości, dzięki temu symbolika jest bardzo widoczna. Jak można zauważyć, będzie okazja do spróbowania tego tradycyjnego dania w wielu lokalnych restauracjach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera