Pan Waldek sam wymyślił nazwę – „Obora”, nawiązującą do historii miejsca, bo bistro, jak i sąsiadujące z nim sklepy, mieszczą się w dawnych budynkach gospodarczych pobliskiego pałacu. Chociaż wszystko położone jest przy głównej drodze, a pod sklepami zawsze parkują samochody, niewiele osób tu jadało.
Kuchenne Rewolucje. Bistro Obora (Zajezdnia), Zielonki Parcela. Ponure miejsce
„Domowe pierogi”, udka z kurczaka, flaki, pieczarkowa itp. specjały nie zachęcały okolicznych mieszkańców. Marsowa mina Waldka też raczej nie zachęca, a raczej zniechęca… On sam na sugestie, że powinien się do swoich gości uśmiechać, ma jedną odpowiedź, że „nie jest klaunem, a restauracja to nie cyrk”.
Bistro Obora serwuje obiady dla robotników
Dlatego, żeby podreperować finanse w „Oborze” właściciele zdecydowali się serwować tanie obiady dnia po 14 złotych. Od tej pory w „Oborze” zaczęli regularnie pojawiać się robotnicy, którzy nie mają wygórowanych oczekiwań, co do atmosfery, chcą tylko szybko zjeść coś taniego. Niestety Waldka tacy goście drażnili, zwracał im uwagę, ze wchodzą do środka w zabłoconych butach i w dodatku nie odnoszą po sobie brudnych naczyń!
Waldek narzeka na klientów, a na Waldka jego kucharki, przeciążone pracą i nie mogące liczyć na pomoc szefa nawet przy przesuwaniu ciężkich stołów i krzeseł. Tylko Mariola, jego partnerka ciągle go usprawiedliwia.
Bistro "Obora" zmienia nazwę na "Zajezdnia". Kuchenne rewolucje w Zielonki Parcela
Po czterodniowych Kuchennych Rewolucjach, na szyldzie lokalu pojawiła się nazwa "Zajezdnia", a w lokalu pojawił się wystrój, nawiązujący do środków komunikacji miejskiej. Na ścianach pojawiły się fotografie starych, warszawskich tramwajów, a poszczególne pozycje w menu Zajezdni podzielone są na przystanki. Jest skromnie, przytulnie i ładnie. ZMiana nazwy nawiązuje do dawnej profesji pana Waldka, który kiedyś był pracownikiem transportu miejskiego.
Menu Zajezdni po Kuchennych Rewolucjach (dawne bistro "Obora", Zielonki Parcela)
Po Kuchennych Rewolucjach w karcie dań dominuje kuchnia charakterystyczna dla starej, powojennej Warszawy.
W menu pojawiły się m.in.
- schab po warszawsku
- nóżki w galarecie
- sałatkę jarzynową
- bigos
- smalec domowej roboty
- kotlet mielony, schabowy
- pieczona golonka
Na klientów czekają smakowite zupy (ceny od 6 do 12 zł)
- domowy rosół
- wojskowa grochówka
- flaki
Zajezdnia, Zielonki Parcela (dawne bistro "Obora"). Ceny
Co warte uwagi, w Zajezdni dania mięsne sprzedawane były na wagę:
- Kotlet schabowy z kością kosztuje 4 zł za 100 gramów
- żeberka w sosie własnym kosztują 6 zł za 100 gramów
- golonka pieczona z kością – 7 zł za 100 gramów
Kuchenne Rewolucje nieudane. Zajezdnia w Zielonki Parcela (dawne bistro Obora) zamknięta!
Niestety, mimo pomocy Magdy Gessler, "Zajezdnia" w Zielonki Parcela nie zdołała utrzymać się na gastronomicznym rynku. 7 czerwca 2018 r. o zamknięciu baru „Zajezdnia” w Zielonkach poinformowali jego właściciele. Na profilu Zajezdni na Facebooku właściciele pożegnali się z klientami takim wpisem: „– Restauracja Zajezdnia (Po Udanych Kuchennych Rewolucjach z Magdą Gessler, TVN) Została Zlikwidowana i Zamknięta na Zawsze w miejscowości Zielonki Parcela. Tym samym znika z mapy otwartych lokali po Udanych Rewolucjach (Maciek zajmij się mapą). Chcielibyśmy Podziękować za po prostu za wszystko: Magdzie Gessler z Pracownikami,Całej Ekipie Constantin,która pracowała przy nagrywaniu serialu oraz Osobom TVN,które pracowały nad emisją odcinka (mimo,że zostaliśmy pokazani w telewiz…ji “jak w krzywym wzwierciadle). (…) Dziękujemy Wszystkim za odwiedzenie, za to,że byliście u nas,wracaliście i zamawialiście . Kochamy Was. Tak się stało,że będziemy szukać pracy,ale cze w gastronomi? Mariola i Waldek” – informację o takiej treści zamieścili właściciele „Zajezdni” (pisownia oryginalna przyp. red.).
Zajezdnia, Zielonki Parcela (dawne bistro "Obora"). Opinie klientów
W internecie wciąż można znaleźć opinie i recenzje klientów, które chwalą dawną restaurację "Zajezdnia". Oto kilka z nich. Poniższe opinie nie są stanowiskiem redakcji.
- Restauracja Zajezdnia Zielonki Parcele – zaproszenie dla dwóch osób „smaki przedwojennej Warszawy”. Nawet dla młodych osób uczta w tym miejscu przyniesie odkrycie smaków jakimi nasze mamy czy babcie delektowały się. Hamburger po warszawsku czy sałatka jarzynowa tworzona przez Mariolę rozpieści Was na maxa - czytamy na fanpejdżu Kuchenne Rewolucje - naszymi oczami.
- "Bardzo dobre jedzenie, wszystko świeże, czyściutko podane, duże porcje, przemiła obsługa, miejsce przyjazne dla dzieci, ceny przyjazne dla portfela. Polecam, w przyszłości jeżeli tylko będziemy w okolicy Zajezdnie odwiedzimy. Dziękujemy!" - Iza
- Polecam restauracje, jedzenie domowe i bardzo smaczne, Miła obsługa, Pani Mariolka i Pan Waldek są bardzo uprzejmi i bardzo troszczą się o klienta , oby więcej takich restauracji w Polsce!" - Grażyna
Wideo: Magda Gessler o polskich restauratorach: Ludzie nie znają podstawowych zasad gotowania
Zobacz również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ludzie odwrócili się od Kipiel-Sztuki w godzinie śmierci? Smutne słowa siostry
- Zaglądamy do mieszkania Kai Paschalskiej. Lustro w sypialni działa na wyobraźnię
- 66-letnia Teresa Werner odsłania ciało. Wyglądu mogą pozazdrościć jej 20-latki
- Odwiedziliśmy grób Marii Probosz-Hasik. Słowa, które tam znaleźliśmy, łamią serce