Zobacz wideo: Bydgoska policja ostrzega przed oszustwami "na wnuczka"
Mrożenie - tak, ale nie wszystko
Zamrażanie produktów żywnościowych – jedna z najkorzystniejszych pod względem biologicznym form utrwalania żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne walory świeżych produktów. Proces ten polega na szybkim doprowadzeniu produktu do temperatury ok. -30 °C, po czym następuje przechowywanie w komorach chłodniczych, w temp. ok. -20 °C.
Zobacz, co i na jak długo można mrozić, a czego nie wolno trzymać w zamrażarce:
Takie są zasady poprawnego mrożenia żywności:
- Zamrażarka powinna pracować w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej.
- Żywność wkładana do zamrażarki powinna być zimna lub ostudzona do temperatury pokojowej.
- Żywność powinna być spakowana do szczelnego pojemnika lub opakowania, które uchroni produkt od utraty wilgoci.
- Opatrz mrożona żywność etykietą lub napisz na opakowaniu datę, kiedy wkładasz produkt do zamrażarki.
- Porcjuj zamrażaną żywność.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"
- Bieniuk jest w ciąży? Pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg i rozpętała burzę