Najlepszy sen o słodkiej czekoladowej chmurze

Angelika MakowskaZaktualizowano 
Tomek Czachorowski
Czekolada - magia i tajemnica, zamknięte w małej kostce. Lekarstwo na smutek. Pocieszenie w chłodne dni. Wyraz miłości i wdzięczności.

Odległe wspomnienie. Spóźniona, biegnę na zajęcia z literatury XX wieku. Warszawska Praga Południe. Fabryka czekolady Wedla. Zwalniam. To ten zapach… Unosi się (mnie) w powietrzu. Słodki, kuszący, intensywny, boski! Już wtedy pomyślałam, że powinno się go za darmo rozpylać w każdym miejscu na ziemi, dla wszystkich, po równo. Człowiek od razu odzyskuje dobry nastrój, unosi go miękka, mleczna chmura. Pośpiech? Jaki pośpiech? C z e k o l a d a.

Czekolada jest warzywem

Kilka lat później, kiedy spaceruję uliczkami belgijskiej Brugii, dogania mnie tamto błogie wspomnienie. Magia i tajemnica zamknięte w małej kostce. Lekarstwo na smutek. Pocieszenie w chłodne dni. Wyraz miłości i wdzięczności.

Belgia jest dzisiaj niekwestionowanym królestwem czekolady. Belgijska czekolada jest bowiem uważana za najlepszą na świecie, ponieważ tamtejsi cukiernicy używają do jej produkcji najwyższej jakości ziaren kakaowca. Jeśli tak jak ja jesteście czekoladoholikami, to na pewno znacie hasło „czekolada jest warzywem”. To zdanie, trochę na przekór, skutecznie obala negatywne opinie na temat tego wspaniałego smakołyku. Bo nasiona kakaowca naprawdę są zdrowe. Mają bogaty skład biochemiczny: wapń, żelazo, magnez i fosfor, witaminy z grupy A, E i B. Po jej zjedzeniu organizm wytwarza serotoninę, który zapewnia spokój, dobry sen, wzmacnia poczucie szczęścia. Oprócz mikroelementów, ziarna kakaowca zawierają także teobrominę - substancję o działaniu stymulującym i energetyzującym. Więc dlaczego nie?

W samej tylko Brukseli istnieją dziesiątki urokliwych sklepików z czekoladą. Obok wielkich, znanych producentów działają niewielkie, rodzinne czekoladziarnie - chocolatier, w których praliny wyrabia się ręcznie na podstawie prawie dwustuletnich przepisów, z wykorzystaniem oryginalnych, starych maszyn. Do wyrobu pralin używa się najlepszej czekolady - marki Barry Callebaut, która produkuje czekoladę i wyroby kakaowe od ponad 150 lat! Jest jedynym w pełni zintegrowanym przedsiębiorstwem sektora czekolady, obsługującym wszystkie etapy - od pozyskiwania ziarna kakaowego po gotowy wyrób czekoladowy.

Karmel ze szczyptą soli

Na szczęście, aby rozsmakować się w magii prawdziwej czekolady, nie trzeba jechać do odległej Brugii, Antwerpii czy Gandawy. Sprowadzenie tych smaków do nas przyświecało mi, gdy otwierałam swoją maleńka kawiarenkę, w której można kupić najlepszą belgijską czekoladę. Sama rozpływam się myśląc o wyrabianych ręcznie pralinach z wysokiej jakości składników, z nadzieniem wzbogaconym różnymi dodatkami, jak marcepan z pomarańczą, karmel z solą morską, czy nugat z Monte Limar. Te przysmaki występują często w towarzystwie płynnych alkoholi czy likierów, zamkniętych w cukrowej otoczce i ciemnej czekoladzie, jak na przykład całe wiśnie z pestką i ogonkiem, zanurzone w likierze, kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie, marcepanowa czereśnia w gorzkiej 70-procentowej czekoladzie.

Są jeszcze trufle. Do najbardziej pożądanych należą te w otoczce z ciemnego kakao, szampańskim aksamitnym środkiem czy z francuskim likierem Cointreau. Belgijskie trufle to połączenie masła, śmietany, cukru i czekolady, a także odrobiny likieru. Czekolada wykorzystywana do trufli jest miękka i ma delikatną, kremową konsystencję. Prawdziwe belgijskie trufle powinny rozpływać się w ustach. Pod wpływem dotyku trufla, jej zewnętrzna część powinna się topić między palcami. Spróbujcie, są niebiańskie… Unosząc się na słodkiej chmurze łatwiej dostrzec słońce na deszczowym niebie.

*Angelika Makowska

Mama Antosia, polonistka, pedagożka, miłośniczka
czekolady, właścicielka Bą Bą.

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Najlepszy sen o słodkiej czekoladowej chmurze - Miasta Kobiet

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3