Wiosna i lato to czas, w którym przygotowujemy ogórki małosolne. To świetny dodatek do kanapek, czy sałatek. Jak sprawić, by twoje ogórki małosolne były pyszne i chrupiące? Zanim zaczniesz je przygotowywać, przemyśl w jakim naczyniu je umieścisz. Dobrze nada się do tego kamienny garnek. Jeżeli go nie posiadasz wybierz bardzo duży słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Ostatecznie - jeśli nie masz nic takiego pod ręką - możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.
Przepis na ogórki małosolne - składniki
Składniki:
- 1 kilogram świeżych ogórków (najlepiej wybrać te nieduże)
- 4-5 gałązek kopru
- 4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu (15-20 cm)
- sól (najlepiej kamienna)
- 1,5 litra wody
Ile soli dodać do ogórków małosolnych?
Ogórki należy przełożyć do miski/zlewu, zalać zimną wodą i moczyć je przez około 3-4 godziny. Po tym czasie trzeba je jeszcze raz dobrze opłukać.
Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. Wlej do garnka półtora litra wody i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje soli wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W niektórych przepisach znajdziesz nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, chrzan, koper i czosnek układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe mniejsze słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą. Pamiętaj, by nie zalewać ogórków wrzątkiem!
Po ilu dniach można jeść ogórki małosolne?
Pamiętaj, by nie zamykać naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (może być kamień). Ogórki należy odstawić w ciemne miejsce.
Jak szybko ogórki zaczną zmieniać smak i będzie je można jeść? To zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po około trzech dniach. Jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają. Smacznego!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną
- Cichopek nie była pierwsza? Kurzajewski miał już się rozwodzić lata temu!
- Jolka z "Niani" zniknęła z show biznesu. Wiemy, co stało się z Iwoną Wszołkówną
- Grzeszczak promuje singiel NOGAMI DO NIEBA. O mały włos od wpadki [ZDJĘCIA]