Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie właściwości ma witamina K. Skutki jej niedoboru mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu!

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K! ▶▶
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K! ▶▶ pixabay.com
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobór prowadzi często do powikłań groźnych dla zdrowia. Szczególną uwagę na dostarczenie witaminy K powinni zwrócić rodzice noworodków, gdyż jej niedobór występuje u nich częściej, niż u osób dorosłych. W naszej galerii dowiesz się, jakie są skutki niedoboru i gdzie możemy znaleźć witaminę K!

Witamina K jest mieszaniną różnych substancji o podobnej budowie i działaniu. Ta grupa witamin jest rozpuszczalna w tłuszczach. W jej skład wchodzi witamina K1 występująca w produktach pochodzenia roślinnego, witamina K2, która jest syntezowana przez bakterie obecne w jelitach oraz witamina K3 – otrzymywana syntetycznie. Ta ostatnia, jako jedyna rozpuszcza się również w wodzie.

W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma witamina K:

90% witaminy K jest wytwarzane przez rośliny. To właśnie w takiej formie ją przyjmujemy. Pozostałą część produkują bakterie. Dobrze znosi gotowanie oraz wszelkie przetwarzanie, ale w sokach niewiele jej pozostaje. Zawartość witaminy K zwiększa się podczas fermentacji.

Dużą ilość witaminy K znajdziemy w:

  • produktach fermentowanych z soi (fermentowane za pomocą bakterii Bacillus natto),
  • niektórych rodzajach sera: ementaler i jarlsbergost (fermentowane za pomocą bakterii Proprioni

To może Cię zainteresować

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera