Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ukraina od kuchni na Wyspie Młyńskiej

(kb)
Robienie motanek na Wyspie Młyńskiej
Robienie motanek na Wyspie Młyńskiej Dariusz Bloch
Zagraniczni studenci WSG przez dwa dni, czerpiąc ze słowiańskiego dziedzictwa: tańczyli, gotowali, dziergali, rozmawiali - po ukraińsku.

„Kozackie” atrakcje przygotowało Zrzeszenie Studentów z Zagranicy przy Wyższej Szkole Gospodarki wraz z Urzędem Miasta. „Czy Sicz Zaporoska to część Ukrainy?

Jaki jest najlepszy przepis na barszcz ukraiński? Jak się robi tradycyjne wełniane motanki?” - pytali, a później wszystko wyjaśniali przez całe weekendowe Dni Ukrainy. Niedzielną odsłonę imprezy rozpoczął spływ kajakowy z bazy WSG na Wyspę Młyńską.

Po nim ci, którym robota paliła się w rękach, kręcili z wełny popularne słowiańskie laleczki zwane motankami . Za posiłek posłużył oryginalny - gotowany pod okiem fachowców - barszcz ukraiński, którego zadaniem było dodać energii tuż przed pokazem ukraińskich tańców i koncertem piosenek z przytupem...(kb)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!