Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdradzamy tajemnice pysznego mięsa na grilla [Blogger Food Festival vol. 3]

Paweł Kaniak
Paweł Kaniak
Dobre przyprawy to jeden z elementów smacznego mięsa
Dobre przyprawy to jeden z elementów smacznego mięsa Dr Józef Sadkiewicz
Majówkę wielu z nas spędzi zapewne na wspólnym grillowaniu z rodziną i przyjaciółmi. Ekspert kulinarny dr Józef Sadkiewicz ma dla nas smaczne przepisy.

Jak dobrze przygotować się do grillowania? - Tajemnica sukcesu smaku, to właściwie dobrana i prawidłowo przygotowana marynata lub bejca do konkretnego elementu mięsa - radzi dr Józef Sadkiewicz, ekspert w branży kulinarnej, prezes Instytutu Sadkiewicza. - Do mięs delikatnych z natury, np. sarniny, czy mięsa sztuk młodych stosuje się marynaty i bejce łagodne. Do mięs ze sztuk dojrzałych - ostre, agresywne - dodaje dr Sadkiewicz.

Zobacz także:
Blogger Food Festival vol. 3

Jedną z propozycji jest bejca musztardowo-oliwna. Jej główne składniki to jedna część musztardy, 2 części oliwy, wino oraz wódka (na pół szklanki wina 1 kieliszek wódki). Wino czerwone o głębokim smaku, esencjonalne, szczepy np. shiraz, muskat, kagor. Całość dopełnia łyżka miodu i mieszanka przypraw: zgniecione w moździeżu ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, kolendry, liście laurowe, majeranek, cząber, rozmaryn, bazylia, tymianek, goździki, lubczyk, szałwia, ruta, gorczyca, oregano, czubryca, papryka. Aby zwiększyć agresywność bejcy dodajemy ocet jabłkowy lub balsamiczny. Po dokładnym wymieszaniu, bejca powinna uzyskać konsystencję szarego majonezu. Smarujemy nią mięso, umieszczamy w lodówce na okres od kilku godzin (w przypadku zbitych kotletów) do kilku dni (gdy marynujemy całą szynkę).

Dr Sadkiewicz poleca też taki przepis na sukces kulinarny: „Karkówka - aksamitny powiew lata” marynowana w rozmarynie, czosnku i ziołach, grillowana na naturalnym ogniu - ruszcie, przesmażona z każdej strony przez kilka chwil (aby nie spalić jej nadmiernie, czas zależy od grubości wykrojonego mięsa) podana z pieczonym ziemniakiem i jadalnymi kwiatami sezonowymi. Całość polana sosem brunatnym flambirowanym Koniakiem o winnym zapachu Madery z nutką Porto i powiewem australijskiego Shiraza.

Dr Józef Sadkiewicz wejdzie w skład jury oceniającego zmagania bloggerów kulinarnych, które 25 maja 2019 r. odbędą się na Wyspie Młyńskiej w ramach 3. edycji Blogger Food Festivalu.
A gościem specjalnym imprezy będzie podróżnik kulinarny Robert Makłowicz.

Szczegóły wydarzenia na stronie: Blogger Food Festival vol. 3

Zobacz nasz nowy program: "Dojrzalsi" (odcinek 2)

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera